دریافت مشاوره و حل سوالات متداول
لطفا جهت دریافت مشاوره اطلاعات خود را ثبت کنید
I consent to the processing of personal data and agree with the user agreement and privacy policy
در کلیه دعاوی حقوقی و مدنی ، کلیه جرایم قابل گذشت و جنبه خصوصی جرایم غیر قابل گذشت پرونده ابتدا جهت ایجاد سازش به شورای حل اختلاف ارجاع شده و اگر سازش میان طرفین بوجود نیامد ، نوبت به ارسال و انتقال پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه می رسد . ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاهی انجام می شود که صلاحیت رسیدگی به دعوا بر اساس قانون را دارد .
مراجع قضایی اعم از دادگاه های حقوقی و دادگاه های کیفری همه روزه با تعداد فراوانی از مراجعانی روبرو هستند که در انتظار رسیدگی به جرایم اتفاق افتاده یا رفع اختلافات میان آنها با دیگران هستند . اما مجموعه تشکیلات و نیروی انسانی موجود در دادگاه ها در همه موارد توان و ظرفیت کافی جهت رسیدگی به دعاوی کوچک و خرد را ندارند و به همین لحاظ ، تشکیلاتی تحت عنوان شورای حل اختلاف نیز ایجاد شده است که به دادگاه ها کمک کنند .
همانطور که از نام شورای حل اختلاف پیداست ، این شورا جهت رفع اختلاف میان شهروندان و ایجاد سازش میان آنها تشکیل شده است ؛ اما در مواردی که شورا نمی تواند اختلاف را رفع کند ، اقدام به ارسال یا ارجاع پرونده به دادگاه می نماید . حال سوالی که ممکن است مطرح شود آن است که انتقال، ارجاع یا ارسال پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چگونه است ؟
برای پرداختن به این سوال ، به ترتیب این موضوعات را بررسی می کنیم که معنی ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چیست ، موارد ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه کدامند ، نحوه ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چگونه است و مدت زمان ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چقدر است ؟
بر اساس قانون شوراهای حل اختلاف ، این شوراها مانند یک مرجع میانجیگری می توانند به اختلافات و دعاوی میان شهروندان رسیدگی نموده و اقدام به رفع اختلاف و حصول صلح و سازش میان طرفین دعوا نموده و به این ترتیب ، بدون اینکه نیاز به مراجعه افراد به دادگاه های دادگستری وجود داشته باشد ، در همین شوراها اختلاف رفع شود .
حصول سازش در دعاوی از طریق شورای حل اختلاف به دو صورت است ؛ یا اینکه خود طرفین دعوا مستقیما به شورای حل اختلاف مراجعه و تقاضای رفع اختلاف می کنند و یا اینکه شورای حل اختلاف در برخی موارد مشخص شده در قانون ، وظیفه دارد که به صورت ابتدائی ، به اختلاف ایجاد شده رسیدگی کرده و صلح و سازش ایجاد کند .
با این توضیح که در قانون شورای حل اختلاف و بخشنامه های مربوط به آن ، مواردی پیش بینی شده است که به موجب آن ، اگر دعوا یا شکایتی در دادگاه ها و دادسرا ها مطرح شده باشد ، با دستور دادگاه یا دادسرا ابتدا پرونده باید به شورای حل اختلاف ارجاع شود تا کارکنان شورا اقدام به ایجاد سازش در شورای حل اختلاف نمایند و در واقع ، پرونده اجبارا از دادگاه به شورای حل اختلاف ارجاع می شود .
اگر شورای حل اختلاف بتواند در این گونه موارد صلح و سازش ایجاد کند ، در اصطلاح گزارش اصلاحی صادر می کند و در غیر این صورت ، باید پرونده را به دادگاه ارسال کنند تا پس از ارجاع یا انتقال پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه یا دادسرا ، آن مرجع در خصوص دعوا رسیدگی های لازم را انجام داده و حکم یا رای صادر کند .
بنابراین ، در پاسخ به این سوال که معنی ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چیست ، باید گفت که اگر شورای حل اختلاف نتواند در راستای ایجاد و برقراری صلح و سازش و آشتی میان طرفین دعوا اقدام موثری انجام دهد ، باید پرونده را به دادگاه ارسال نماید و طرفین دعوا برای رسیدگی به موضوع به دادگاه مراجعه نمایند
در قسمت قبل به توضیح اینکه معنی ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چیست پرداخته شد ؛ با این حال لازم است موضوع در ابعاد دیگر نیز مورد بررسی قرار گیرد . یکی از سوالات مهمی که در این خصوص فرق شورای حل اختلاف با دادگاه مطرح می شود آن است که موارد ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چیست ؟ به عبارت دیگر در چه مواردی پرونده پس از رسیدگی در شورا به دادگاه فرستاده می شود ؟
در ارتباط با موارد ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه باید گفت بر اساس قانون و بخشنامه های مربوطه ، شورای حل اختلاف در موارد زیر به درخواست طرفین دعوا و یا با ارجاع توسط مقامات دادگاه و دادسرا ، برای ایجاد سازش میان طرفین دعوا اقدام می کنند : در کلیه امور حقوقی و مدنی و خانوادگی ؛ در کلیه جرایم قابل گذشت و همچنین در کلیه پرونده های مربوط به جنبه خصوصی جرایم غیر قابل گذشت .
در این موارد ، شورای حل اختلاف موظف است که برای ایجاد صلح و سازش میان طرفین دعوا تلاش نماید . در صورتی که سازش به وجود آمد ، گزارش اصلاحی صادر کند و این گزارش اصلاحی قطعی می باشد . اما اگر نتوانست گزارش اصلاحی صادر نماید ، در تمام موارد ارجاع پرونده به دادگاه اتفاق می افتد و روند رسیدگی به پرونده ( این بار با تشریفات حقوقی کامل ؛ نه به صورت میانجیگری ) در دادگاه یا دادسرا دنبال می شود .
البته بر اساس قانون شورای حل اختلاف ، در صورتی که شورا به درخواست یکی از طرفین دعوا اقدام به ایجاد صلح و سازش نماید ، طرف مقابل می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی در شورای حل اختلاف عدم تمایل خود را در خصوص ایجاد سازش در شورا اعلام نماید . در صورت عدم سازش در شورای حل اختلاف ، باز هم شورا موظف است که پرونده را به دادگاه ارجاع یا انتقال دهد و در واقع ، بدون رضایت طرفین نمی تواند سازش برقرار کند .
لازم به ذکر است که شورای حل اختلاف ، به جز موارد این چنینی که صرفا موظف به ایجاد سازش میان طرفین دعوا می باشد ، در برخی موارد صلاحیت صدور حکم یا رای دارد و دقیقا مانند دادگاه اقدام به رسیدگی به پرونده نموده و رای صادر می کند . موارد صلاحیت شورای حل اختلاف در خصوص صدور رای در پرونده های حقوقی به موجب قانون شورای حل اختلاف مشخص شده است .
مثلا دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا سقف 20 میلیون تومان ، دعاوی مربوط به گواهی حصر وراثت ، تحریر ترکه و مهر و موم آنها ، دعاوی مربوط به تعدیل اجاره بها ، تخلیه عین مستاجره ، تامین دلیل ، جرایم تعزیری با مجازات جزای نقدی درجه هشت ، صرفا در صلاحیت شورای حل اختلاف هستند . لذا این موارد جزء موارد ارجاع یا ارسال پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه نمی باشند ؛ چون شورای حل اختلاف برای رسیدگی به آنها صلاحیت ذاتی دارد .
مطلبی که در این قسمت می توان به آن پرداخت ، آن است که نحوه ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چگونه است ؟ به عبارت دیگر ، شورای حل اختلاف تحت چه شرایطی و چگونه پرونده را پس از رسیدگی به دادگاه می فرستد ؟
در پاسخ باید گفت زمانی که شورای حل اختلاف در پی درخواست طرفین دعوا و یا ارجاع دادگاه یا دادسرا پرونده را مشمول رسیدگی قرار می دهد تا میان طرفین سازش ایجاد نماید ، یا این رسیدگی منجر به ایجاد سازش میان طرفین دعوا شده است یا خیر . اگر شورا توانسته باشد میان طرفین سازش ایجاد نماید و اصل موضوع در صلاحیت شورای حل اختلاف باشد ، شورا باید اقدام به صدور گزارش اصلاحی کند و گزارش اصلاحی پس از تایید قاضی شورا به طرفین ابلاغ می شود .
اما در صورتی که سازش ایجاد نشده باشد و قرار بر ارجاع پرونده به دادگاه باشد ، نحوه ارجاع پرونده به دادگاه به این صورت است که موضوع سازش و شرایط مربوط به آن در صورت مجلس منعکس می شود و سپس مراتب به مرجع قضایی که صلاحیت رسیدگی به پرونده را دارد اعلام خواهد شد . از این پس ، پرونده در مرجع مزبور مورد رسیدگی قرار می گیرد و ابلاغیه های مربوط به ارسال پرونده به دادگاه در حساب کاربری ابلاغیه الکترونیکی در سامانه ثنا قید می شود .
در قسمت های قبل در مورد ارجاع یا انتقال پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه صحبت کرده و گفتیم که در چه مواردی شورا پرونده را برای رسیدگی به دادگاه می فرستد . اما بسیاری از افرادی که پرونده آنها پس از طرح شکایت در دادگاه و دادسرا به دلیل ایجاد سازش به شورای حل اختلاف ارجاع شده است ، این سوال را مطرح می کنند که مدت زمان ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه چقدر است ؟
این سوال از آن رو مطرح می شود که رسیدگی در شورای حل اختلاف برای حصول سازش ممکن است عملا وقت زیادی را از طرفین دعوا ( عموما شاکی ) اتلاف کند ؛ در حالی که قصد سازش با طرف مقابل را هم ندارد و یا اینکه طرف مقابل ضمن عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف مشکلاتی برای شاکی ایجاد می کند . تکلیف این موضوع در ماده 11 قانون شورای حل اختلاف مشخص شده است که بر اساس آن :
” در کلیه اختلافات و دعاوی خانوادگی و سایر دعاوی مدنی و جرایم قابل گذشت ، مرجع قضایی رسیدگی کننده می تواند با توجه با کیفیت دعوا یا اختلاف و امکان حل و فصل آن از طریق صلح و سازش ، فقط برای یک بار برای مدت حداکثر سه ماه موضوع را به شورا ارجاع نماید ” .
به موجب تبصره همین ماده ، ” شوراها مکلفند برای حل و فصل دعوی یا اختلاف و ایجاد صلح و سازش تلاش کنند و نتیجه را اعم از حصول یا عدم حصول سازش در مهلت تعیین شده برای تنظیم گزارش اصلاحی یا ادامه رسیدگی به طور مستند به مرجع قضایی ارجاع کننده اعلام نمایند ” که این موضوع با استفاده از ابلاغیه های الکترونیکی شورای حل اختلاف به اطلاع طرفین دعوی خواهد رسید .
بر این اساس می توان گفت که مهلت یا مدت زمان ارجاع یا انتقال پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه ، نهایتا سه ماه است و در طول این مهلت ، شوراها باید نتیجه تلاش های خود اعم از حصول یا عدم حصول سازش را به دادگاه ارجاع دهنده ارسال نمایند . البته همانطور که اشاره شد ، در صورتی که شورا به درخواست یکی از طرفین دعوا اقدام به ایجاد صلح و سازش کرده باشد ، طرف مقابل می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی عدم تمایل خود را در خصوص ایجاد سازش در شورا اعلام نماید .
در صورتی که پرونده جهت حصول سازش به شورای حل اختلاف فرستاده شده باشد و این سازش میسر نشود پرونده جهت ادامه رسیدگی به دادگاه صالح ارجاع یا ارسال می شود که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .
در صورتی که سازش ایجاد شده باشد شورا گزارش اصلاحی صادر کرده و در غیر این صورت مراتب را در صورتجلسه قید می کند و به دادگاه صالح ارسال می نماید که جزییات کامل در این خصوص ضمن مقاله ارائه شده است .
معمولا شورای حل اختلاف در یک بازه سه ماهه اقدام به برقراری سازش می نماید و نتیجه اقدامات صورت گرفته در طول این مهلت را به دادگاه منعکس می نماید که برای آشنایی با جزییات این مطلب می توانید متن مقاله را مطالعه نمایید .